Hoe herken je PIJN bij je kat?

 

Lighouding kat

Soorten pijn bij kat herkennen

Pijn bij een kat herkennen is niet eenvoudig. Hij verbergt zijn zwakte voor anderen, omdat hij van nature territoriaal moet kunnen zijn. Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt. Er zijn twee soorten pijn: chronische en acute pijn. Denk jij dat je kat pijn heeft? Neem dan contact op met je dierenarts, die hem kan onderzoeken.

Over de diagnose

Signalen chronische pijn

Met chronische pijn wordt pijn bedoeld die langer dan 3 maanden duurt. Er zijn een aantal aandachtspunten, die aanduiden dat deze pijn aanwezig is.

In dat geval is de kat in vergelijking met vroeger:

 • Minder actief
 • Minder soepel
 • Vaker onzindelijk
 • Minder speels
 • Agressiever
 • Terughoudender met springen
 • Slaperiger
 • Minder aanhankelijk
 • Minder bezig met vachtverzorging
 • Minder aan het krabben waardoor hij lange nagels heeft

Als je een of meerdere signalen bij jouw kat herkent, kan er sprake zijn van chronische pijn.

Signalen acute pijn

Acute pijn bij katten doet zich voor na een incident, zoals bijvoorbeeld een ongeluk(je) of een operatie. Je kunt acute pijn bij de kat herkennen aan de volgende 4 gezichten en (lig)houdingen.

 1. Quasimodo: de rug is opgetrokken en de voorpoten gestrekt. De oren zijn meer naar onder en achter gericht en de ogen worden half dichtgeknepen. Deze lighouding wordt vaak gezien na een operatie. Vanwege de bobbel van de rug, heet de houding Quasimodo.

2.  Knijpkat: de ogen zijn half dichtgeknepen en staren naar de grond. Je kunt een denkbeeldige v-vormige lijn trekken door de ooghoeken. De oren zijn meer naar onder en achter gericht. De knijpende ogen zorgen ervoor dat deze houding Knijpkat wordt genoemd.

  3.  Tafelkleed: de kat ligt met aangespannen spieren. Je ziet aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij pijn lijdt. De oren zijn naar onder en achter gericht en de ogen half dichtgeknepen. De lighouding van de kat zorgt voor de naam Tafelkleed.

   4.  Vuurspuger: de kat is veranderd van vriendelijk, makkelijk hanteerbaar naar blazend, brommend en verstard. Soms probeert hij zelfs te bijten en slaan als reactie op een aanraking. Als een kat sowieso niet te hanteren is, dan kan dit komen door de pijn. De naam Vuurspuger slaat op de reactie van de kat, die naar verwachting in verhouding staat tot de pijn.

    

   Wat is de lighouding van een kat zonder pijn?

   Een kat zonder pijn neemt vaak de ‘croissant-lighouding’ aan: de oren staan recht overeind en zijn naar voren gericht. Je kunt een denkbeeldige horizontale lijn trekken door de ooghoeken. De rug is minimaal opgetrokken en de kat lijkt attent en alert. Doordat de kat zijn voorpoten onder zich heeft gevouwen, wordt deze lighouding wel de Croissant genoemd.